Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hamis Vespákat foglaltak le a nemzetközi motorshown

Azon talán már senki sem lepődik meg, hogy a távol-keleten rendszeresen láthatóak jól ismert autó- vagy motormárkák bejáratott típusainak koppintásai. Arra viszont még mi sem számítottunk, hogy néhány kínai vállalkozónak az az ötlete támad, hogy egy nemzetközi motorkiállításra, amit ráadásul Olaszországban rendeztek meg, Vespa klónokkal készüljenek. Az eredetire kínosan hasonlító, kínai robogókat végül lefoglalta az olasz Pénzügyőrség.

0 Tovább

Egyre több a hamis rák-gyógyszer Amerikában

Nagy port vert fel, amikor az Avastin nevű készítmény hamisítványát fedezték fel az amerikai piacokon. Hatalmas profitra tehetnek szert a hamisítók - emberéletek árán.

A daganatos betegségek kezelésére szolgáló orvosságok utánzatai egyre nagyobb számban fordulnak elő Ázsiában és a Közel-Keleten, időnként pedig feltűnnek Európában és Amerikában is. Az Egyesült Államok-béli Gyógyszerbiztonsági Intézet szerint amerikai jelenlétük az elmúlt öt év aggasztó fejleménye.

A hatóságok rendszerint még a raktárakban rajtaütnek a hamis szállítmányokon. Időnként azonban a gyógyszertárakba és kórházakba is utat találnak e készítmények – Sanghajban például 80 páciens életét veszélyeztették e szépen csomagolt kotyvalékok.
A hamisítók az elérhető nagy profitráta miatt fordultak a rák elleni orvosságok felé. Míg a Viagra – a bűnözők régi célpontja - például 15-20 dollárba kerül tablettánként, addig az intravénás Avastin 400 milligrammos ampulláiért 2400 dollárt is kifizetnek.

Az elmúlt években lefoglalt effajta hamisítványok többsége Kínából származik, ahol a gyenge szabályozás és a gyors iparosodás kedvez az illegális gyógyszerhamisításnak. Az idén felbukkant hamis Avastin-szállítmányok kapcsán is Kínát tartják lehetséges származási országnak az amerikai hatóságok.

A készítmény útját feltérképezték, és jól jellemzi, hogyan furikázzák ezeket a szereket körbe a világban, hogy összezavarják az eredetükre utaló nyomokat. Mielőtt az Egyesült Államokba érkezett volna, a hamis Avastin Törökországot és Angliát is megjárta. Ezután egy kanadai gyógyszerforgalmazó cégen keresztül juthatott belőle az amerikai orvosokhoz is. A hamisítványok keményítőt, sót, oldószereket tartalmaztak – az eredeti hatóanyagnak pedig nyomát sem találták benne.

Ez azonban csak csepp a tengerben. Tavaly Kínában, egy rajtaütés során 23 millió hamis tablettát foglaltak le, köztük a Tamoxifen nevű mellrák elleni készítményt. 2010. tavaszán Málta szigetén leukémia elleni gyógyszerek hamisítványait kapcsolták le. 2007-ben Nagy-Britannia gyógyszertáraiig jutott egy prosztata-daganatokat gyógyító készítmény illegális utánzata.

(VIA: The Wall Street Journal)

0 Tovább

Már a darukat is hamisítják!

Megdöbbenéssel tapasztalta a Terex építőipari gépgyártó cég, hogy daruik silány utánzatait értékesítik kínai források. 

A cégvezetés 2011-ben, kósza híreszteléseknek igyekezett nyomába eredni. Állítólag termékeik hamisítványai jelentek meg a piacon. A balsejtelem be is igazolódott, CC 2500-1 márkájú, háromszögrács-szerkezetű daruik utánzataira bukkantak. A Terex néven márkázott és árusított emelőeszközök „jóval a piaci ár alatt” kerültek forgalomba, elsősorban ázsiai országokban: Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban, Indiában és Pakisztánban.

Klaus Meissner, a cég termékeinek minőségéért felelős vezetője elmondta, hogy háromféle hamis „modellel” találkoztak ezidáig, és kilenc-tíz esetben fedezték fel ezeket. A menedzser rendkívül súlyosnak tartja a kialakult helyzetet, és nem is csak a márkanévhez fűződő és szellemi tulajdonjogok megsértése miatt. Arra figyelmeztetett, hogy szó szerint halálos veszélynek teszik ki magukat és a dolgozókat a hamis daruk vásárlói.

A hamisítványok minősége lesújtó. Bár megjelenésükben emlékeztetnek az eredeti modellre, valójában elavult és modern technológiákat gyúrnak össze építőik. Olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek nem együtt működnek biztonságosan. A gyengébb acélstruktúra, a silány hegesztések mellett egy sor biztonsági elem egyszerűen hiányzik belőlük.

A Terex arra figyelmezteti a vásárlóit, hogy használt daruk vásárlásakor kérjék ki segítségüket az eredetiség-vizsgálattal. – Ha egy üzlet túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg pontosan ez is a helyzet – zárta szavait Meissner.

(VIA: American Cranes and Transport)

0 Tovább

Belehalt a múzeum-tulajdonos a hamisítási botrányba

Szívrohamban meghalt Vang Zonkuan, miután 2,1 milliárd forint értékűre taksált műtárgyai szinte mind hamisítványnak bizonyultak.

Zonkuan Észak-Kínában nyitott múzeumot, közszemlékre téve műtárgyait. A gyűjtemény értékét eredetileg mintegy 60 millió jüanra (2,1 milliárd forint) taksálták. Azonban idén nyáron egy kínai blogger arról cikkezett, hogy „ősi” gyűjtemény szinte mindegyik darabja hamis. Az intézmény bezárni kényszerült, miután kiderült, hogy a tucatnyi kiállítóterem vitrinei olcsó másolatokkal vannak tele.

Több mint négyezer évesnek mondott tárgyakról például elég könnyen kiderült az igazság, amikor alaposabban szemügyre vették a szakértők: olyan egyszerűsített írásjelek díszítették sokukat, amelyek csak a XX. században terjedtek el.

A múzeum tétova kísérletet tett renoméjának helyreállítására. Vej Jingcsun, vezető művészeti tanácsadója azt hangsúlyozta, milyen pozitív, hogy a negyvenezer alkotásból nyolcvan darab eredetinek bizonyult. Vang úr, a tulajdonos pedig azzal akarta elvenni a támadások élét, hogy kifejtette, a tárgyakról „az istenek sem mondják meg”, hogy eredetiek-e vagy hamisítványok.

Végül azonban az idős gyűjtő szervezete nem bírta a stresszt, a megszégyenülést és a haragot. Október végén honlapján közlemény tudatta a látogatókkal: Vang Zonkuan szívroham következtében életét vesztette. Így már nem tudhatta meg, hogy három nappal korábban beadott kérelme nyomán végül engedélyt kap-e a múzeum az újranyitásra.
(VIA: The Telegraph)

0 Tovább

Saját kamu bélyegeivel levelezett egy brit férfi

Egy angliai építész három éve veri át folyamatosan a brit királyi postát saját kezűleg készített vicces bélyegeivel.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek