Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Harry Potter és a Digital Rights Management

Úgy tűnik, alaptalan volt J.K. Rowling aggodalma, hogy a kalózkodás tönkreteheti a Harry Potter e-könyvek terjesztését. Az írónő évekig ódzkodott attól, hogy elektronikus formában is megjelentesse műveit. Most, hogy megtette, úgy tűnik, bejött neki.

A Harry Potter rajongóknak megalkotott interaktív weboldalon, a Pottermore felületén március 27-étől vásárolhatók meg a sorozat egyes kötetei e-könyv kiadásban. Az oldal elindítását követő első három napban 1 millió, az első egy hónapban 3 millió font értékben adtak el ezekből. Az értékesítés jelenleg stagnál, de a kiadó szerint még most is sokkal magasabb, mint amire számítottak. További jó hír számukra ráadásul, hogy az e-kötetek megjelenésével párhuzamosan nőtt a nyomtatott példányok iránti kereslet, sőt, még a kalózkodás is csökkent.

Charlie Redmayne, a Pottermore ügyvezetője szerint mindez annak köszönhető, hogy vállalták, hogy a digitális kiadványokat DRM megkötés nélkül értékesítik, vagyis az olvasók olyan formában és eszközön olvashatják, ami csak tetszik nekik.

Redmayne szerint erősen aggódtak, amiatt, hogy a DRM-mentes kiadványok elkezdenek-e terjedni illegális másolatok formájában. Mint mondta, a megjelenést követően a kalózfájlok valóban megjelentek a világhálón, de ezekre sokkal kisebb igény mutatkozik, mint várták. A szakértő úgy látja, ez annak köszönhető, hogy vonzó kombinációt hoztak létre azzal, hogy a legális kínálatot DRM-mentesen és ésszerűen meghatározott fogyasztói ár mellett tettek elérhetővé. Redmayne úgy látja, a Pottermore példája jól demonstrálja, hogy ha a kreatív ipar a keresletnek megfelelő kínálattal jelentkezik, akkor a fogyasztók az ingyenes, de illegális letöltéssel szemben hajlandóak fizetni a tartalomért.

(Via: The Bookseller)

0 Tovább

Házasságkötést celebrált a Kopimizmus Egyháza

Ez év januárjában hivatalosan is elismert egyházzá vált a fájlcserélést szentségként tisztelő Kopimizmus Egyháza Svédországban. A hitmozgalom, amelyet egy filozófia hallgató, Isaac Gerson indított el, és amely szent szimbólumként tekint a Ctrl C, Ctrl V billentyűparancsokra, a közelmúltban celebrálta el házasságkötését.

Gerson két sikertelen bejegyeztetési kísérlet után érte el, hogy egyházát elismerjék, de ma már annyira népszerű, hogy Észtországtól az Egyesült Államokig vannak követői, akik hiszik, hogy a másolás és megosztás a legszebb dolog a világon.

Hivatalosan elismert egyházként a kopimizmus celebrálhat esküvőket is, és a szertartás épp olyan hivatalos, mintha más vallás lelkésze adná össze a feleket. Az alábbi videó tanúsága szerint egy fiatal pár lett az első, akik a kopimizmus szent kötelékében egyesültek egymással. A szertartást egy belgrádi konferencián tartották meg. A Guy Fawkes maszkot viselő "atya" egy román hölgyet és egy olasz urat adott össze egymással, akik megfogadták, hogy egymás társai (peer) lesznek, és megosztják egymással szeretetüket és tudásukat, "mindaddig, amíg az információ létezik".

Megvalljuk őszintén, nem tudjuk eldönteni, hogy valósnak higgyük-e ezt a hírt, így inkább fenntartásokkal kezeljük, hogy a szertartást követően a felek tényleg férj és feleségként távoztak. Ti mit gondoltok?

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Neten az új Madonna dal...

Kiszivárgásról szóló hír rázta meg tegnap a zeneipart: Madonna készülő új albumának első tervezett single-je idő előtt bukkant fel az interneten. A popzene nagy asszonyának új korongja jövő tavasszal jelenne meg, erről az első számot 2012. február-március folyamán tervezték bemutatni. A "Gimme All Your Love" azonban már elérhető a különböző online felületeken.

A Billboard.biz híre szerint előbb egy-egy dalrészlet kezdett el keringeni a világhálón, majd az egész dal demó verziója is kikerült a netre.

Az énekesnő menedzsere szerint Madonna örül annak, hogy a közönség pozitívan fogadja az új számot, csalódott azonban, hogy az idő előtt került nyilvánosságra. Az énekesnő állítólag azzal kommentálta az esetet, hogy "az igazi rajongói nem tennének ilyet".

A BBC News szerint nem ez az első eset, hogy Madonna ilyen helyzettel szembesül. Korábban Music című albuma is kiszivárgott, ezért amikor a következő American Life című lemezét megjelentette, az illegális fájlmegosztás ellen sajátos kampányba kezdett. A Napster oldalára feltöltötték a címadó dal egy módosított verzióját, amiben a letöltők hallhatták, ahogy Madonna azt kérdezi tőlük: "Mit képzelsz, mit csinálsz?"

(Kép forrása: Wikipédia)

0 Tovább

TPB, Btjunkie, IsoHunt és társaik

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészítette éves összeállítását azokról a weboldalakról és fizikai piacokról, amelyek a jogvédők szerint világszerte a legnagyobb kárt okozzák a filmiparnak. Lássuk, melyek ezek!

A HENT híre szerint az MPAA a fájlcserélő és torrent hálózatok között olyan weboldalakat nevesít, mint a The Pirate Bay és a Btjunkie, a kanadai IsoHunt és Kat.ph, az orosz Rutracker, az ukrán Demonoid és a kínai Xunlei.

A file-hosting és streaming felületek között a Hollandiából működő Megaupload és Megavideo, a brit Putlocker.com és az oroszországi VKontakte is szerepel a listán. Ez utóbbi bár közösségi oldalként jött létre, felhasználói számos jogsértő zenei és filmes tartalmat töltenek fel rá.

A jogsértő tartalmat közvetlenül nem tartalmazó, de az ezekre mutató linkeket listázó weblapok közül az orosz Video2k.tv, a német Letmewatchthis.ch, a Romániából üzemelő Movie2k.to, a spanyolországi Seriesyonkis.com és a brazil 3000filmes oldalakat minősítette kiemelten károsnak a filmipari szervezet.

A fizikai piacok körében több tucatnyi olyan kereskedelmi egységet és régiót határoztak meg a jogvédők, ahol hamis optikai lemezeket és kalózfilmeket adnak el nagy mennyiségben. Ezek között mexikói, indiai, indonéz, ukrán és thai piacok szerepelnek elsősorban, de a kanadai Toronto és Moszkva városának egy-egy piaca is helyet kapott, valamint kiemelték a paraguayi, argentin, brazil határháromszöget, és Írország – Észak-Írország határán fekvő Jonesborough piacát, amelyek állásfoglalásuk szerint földrajzi helyzetükből adódóan az illegális kereskedelem melegágyának tekinthetők.

Ha a teljes listára és az indoklásokra is kíváncsiak vagytok, ITT elolvashatjátok a jelentést.

0 Tovább

Milliárd dolláros kárt okoztak az orosz kalózok

Precedens értékű ítéletet remélnek a jogvédők és jogtulajdonosok attól a pertől, amelyben a vád szerint a kalózok 1,2 milliárd dolláros kárt okoztak a filmiparnak. Ez a valaha volt legnagyobb érték, amely Oroszországban kalózkodási perben eddig felmerült.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a vádlottak Andrei és Natalia Lopukhov egy moszkvai házaspár, akik 2007-2008-ban üzemeltették az interfilm.ru és puzkarapuz.ru portálokat. Az oldalakról illegálisan közzétett filmeket tölthettek le a felhasználók, köztük a Harmadik Shrek, a Kaptár és a 28 héttel később című alkotásokat. A perben a 20th Century Fox, a Paramount, a Warner, a Disney, a Sony Pictures és a Universal stúdiók mellett orosz filmgyártók munkái is érintettek.


Shrek is érintett a perben (Forrás: THR)

A jogvédők szerint a kalóz házaspár 18 hónapos aktivitása 38 milliárd rubel, azaz mintegy 1,2 milliárd dollár összegű kárt okozott a helyi és külföldi filmes szakmának. Közleményük szerint a becslést a legális szolgáltatók bevonásával megvalósuló terjesztés és értékesítés bevételeire alapozták.

A filmesek képviselője szerint a stúdiók (természetesen) nem azzal számolnak, hogy a becsült kárral egyenértékű kártérítést ítél meg számukra a bíróság. E helyett egy olyan elmarasztaló ítéletben bíznak, amely precedenst teremthet az orosz joggyakorlat számára kalózkodási ügyekben, és amely egyúttal segíthet abban, hogy a jogvédők hatékonyabban tudjanak fellépni az országban a jogsértések ellen.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek