Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Minden idők legtöbbet letöltött filmjei

Ötévnyi adatgyűjtés alapján a TorrentFreak a héten nyilvánosságra hozott egy tízes toplistát, amelynek a "Minden idők legtöbbet letöltött filmjei" címet adták a szerzők. Eltaláljátok melyik az első?

Bár az illegális letöltők és a mozi nézők érdeklődése nem mindig áll összhangban, azaz nem feltétlenül ugyanazt töltik le legtöbben, mint amelyre a legtöbb jegyet eladják, azért nem nehéz kitalálni, hogy minden idők legsikeresebb mozifilmje egyben a kalózok kedvence is. James Cameron szupermoziját, az Avatart 21 millió alkalommal töltötték le illegálisan.

Torrent statisztika: letöltési mutatók és összes bevétel

A TorrentFreak évek óta heti rendszerességgel közli az aktuális letöltési statisztikákat, 2006-ig visszamenően ezeket összegezték. Ennek alapján az Avatar mintegy két millió letöltéssel előzi meg a 2. és 3. helyen végzett A sötét lovagot és a Transformers sorozat első részét, és hárommilliót ver rá a 4. helyezett Eredetre. Ötödikként a Másnaposok, hatodikként a Star Trek futott be. Hetedik a Ha/Ver, míg nyolcadik A tégla lett. A sort A hihetetlen Hulk és A Karib-tenger kalózai: A világ végén zárja.

Érdemes összevetni a letöltési számokat a bevételi adatokkal. Az első két film egyben a legtöbb jegyeladást is produkálta, ellenben a negyedik jobban keresett a harmadiknál, de a 825 millió dolláros bevétele még így is lemarad a 10. helyezett Johnny Depp film legális, 963 milliós sikere előtt. 

0 Tovább

Drog, fegyver, milliós összegek - Lebukott a CINEDUB

Nagy volumenű magyar akcióról adott hírt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A NAV nyomozói lebuktatták a CINEDUB nevű magyar kalózhálózatot. A hírek szerint nekik köszönhető például, hogy a Warner késleltetve mutatja be nálunk új filmjeit...

A NAV elérhetővé tette az akcióról készült videót, amelyet most nálunk is megnézhettek: drog, fegyver, milliós összegek, kályhába rejtett merevlemezek...

Ez a háttértörténet:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága 2011. október 6-án konferenciát rendezett A szellemi tulajdonjog védelme és a világháló címmel, amelyen egy közelmúltban indult nyomozásukról is beszámoltak, amelyben a CiNEDUB néven ismert csoport is érintett.

A NAV tájékoztatása alapján több mint 5000 filmet, 4000 zeneszámot, majdnem 6000 számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni arról az oldalról, amelyen a működtetői ellen a közelmúltban nyomozást indítottak. A szerzői jogok megsértésével illegálisan közzétett tartalmakhoz a felhasználók emelt díjas SMS, vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá. A kilencfős elkövetői csoport tagjai rendkívüli informatikai rutinnal rendelkeznek, szervereiket speciális informatikai védelemmel látták el. Hozzájuk egy másik speciális csapat kapcsolódott, amelynek tagjai gondoskodtak arról – például a hang mozikban való digitális rögzítésével –, hogy a filmpremierek utáni napokban az alkotások magyar szinkronnal felkerüljenek a weboldalra.

Többnyire ennek a csapatnak volt köszönhető, hogy nagy amerikai filmgyártók „feketelistára” tették Magyarországot, és egy ideje már csak néhány hetes késéssel engedték filmjeik bemutatását a magyar mozikban.

A szerzői jogok megsértésével gyanúsított csoport által okozott kár vizsgálata folyamatban van, azonban csak a filmek feltöltésével mintegy 640 millió forint kár okozásáról tudósított a NAV. A hatóság a felhasználók által fizetett összegek útját is követte, kiderült, hogy olyan számlákat adtak meg a befizetéshez, amelyeknek a tulajdonosai látszólag nem kapcsolódtak az elkövetőkhöz. Ezeket a számlákat internetes műveletekkel kezelték, kisebb tételekben továbbutalták újabb számlákra. A láncolat végén gazdasági tevékenységet valójában nem végző cégek álltak, amely képviselői aztán készpénzben vették ki a pénzt a bankból és adták át az elkövetőknek. A felhasználók révén nagyjából 10-15 millió forintos bevételhez jutottak az elkövetők, de sejthető, hogy más szerverek működéséből is hasznot húztak, ugyanis a vizsgált bankszámlákra 2006 óta mintegy százmillió forint érkezett. A bűnözői csoport két irányítóját a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságán speciális Információ-technológiai Osztály végzi a nyomozást a szerzői jogot sértő, online elkövetett bűncselekmények esetében. Az utóbbi hat hónapban 11 kiemelt, azaz 500 millió forintot meghaladó értékre üzletszerűen vagy bűnszövetségben illetve bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmény ügyében folytatott nyomozást.

0 Tovább

Óda a jogvédőkhöz?

Vicces-szomorú dalt hallgattunk ma meg, amelyet úgy gondoltuk veletek is megosztunk. A "The RIAA Took My Computer Away" a My Son The Bum együttes szerzeménye, és aki egy kicsit is követi a szerzői jogi híreket, már a címe alapján sejtheti, hogy az illegális letöltés a témája.

The RIAA Took My Computer Away by torrentfreak

A dal alapvetően arról szól, hogy a letöltők mind több és több zeneszámot kívánnak maguknak, és mennyire boldogok attól, ha zenegyűjteményük mind nagyobb helyet foglal el a merevlemezükön. Egy nap azonban bekopogtat az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), és lefoglalja a számítógépet, majd a razziát bírósági eljárás és házi őrizet követi. A szám végén kiderül, az érintett másodszor is lebukik, és azt már nem ússza meg ilyen könnyen...

A dalszöveget a TorrentFreak oldalán elolvashatjátok.

 

0 Tovább

Filmes "Facebook" oldalt indítanak a cseh kalózok

Tovább provokálja a cseh hatóságokat és jogvédőket a helyi Kalózpárt a TorrentFreak híre szerint. Mint júliusban megírtuk, a nyári hónapban egymás után két illegális letöltésekre mutató linkeket listázó weboldalt indítottak, majd átvették egy kanadai torrent oldal üzemeltetését, most pedig egy olyan linkoldalt hoztak létre, amelyet a kalózok filmes Facebook oldalként definiáltak.

A cseh Kalózpárt közlése szerint a weblap felhasználói filmekre mutató linkeket tehetnek közzé ismerőseiknek, arra buzdítva őket, hogy értékeljék a produkciókat, terjesszék a hozzájuk készített feliratokat és letöltési lehetőségeket.

Az akció a kalózok "Linking is Not a Crime" elnevezésű projektjének része, amelyet azt követően hívtak életre, hogy a cseh jogvédők eljárást indítottak egy 16 éves helyi diák ellen, aki kalózfilmekre mutató linkeket tett közzé saját weboldalán.

A Kalózpárt az eset nyilvánosságra kerülése óta provokálja a hatóságokat és a jogvédőket. Saját kalózoldalaival azt szeretné bizonyítani, hogy pusztán az illegális letöltésre mutató linkek megosztását nem tiltják a cseh jogszabályok. Hogy ezt elérjék, még az a lehetőség is eszükbe jutott, hogy saját magukat jelentik fel, remélve, hogy a bíróság hamarabb tárgyalná weboldalaik működésének jogszerűségét, mint az említett diák ügyét.

A kalózok akcióikkal eddig semmilyen reakciót nem tudtak kicsikarni a jogvédők részéről: sem panasz nem érkezett, sem feljelentést nem tettek ellenük.

0 Tovább

Vírusos fájlt töltött le a rend őre

Hat napra függesztettek föl a hivatalából az Egyesült Államokban egy rendőrt, aki hivatali számítógépére töltött le egy kalózfilmet. Pechére, a fájl vírusos volt.

A madisoni tiszt a Hall Pass (Elhajlási engedély) című filmet töltötte le szolgálati járművében használt hordozható számítógépére. Miután észlelte a vírusfertőzést, megpróbálta maga megtisztítani a rendszert, de szakértői segítség nélkül végül is nem sikerült neki, így kénytelen volt a rendőrség számítástechnikai szakértőihez fordulni.

A belső vizsgálat megállapítása szerint a rendőr a város tulajdonával élt vissza, amikor nem rendeltetésszerűen használta szolgálati eszközeit.

Az eset egyébként még májusban történt, de csak most hozták nyilvánosságra. Maga a film az Egyesült Államokban június folyamán jelent meg DVD-n.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek