Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ötleteket lop a hamisítóktól a Rovio

Nem ijed meg a hamisítóktól napjaink egyik legsikeresebb mobiltelefonos játékát fejlesztő Rovio. Az Angry Birds tulajdonosa keresi az együttműködést, sőt attól sem riad vissza, hogy saját célra hasznosítsa a hamisítók ötleteit.

A hamisítás kihasználását és a hamisítókkal történő együttműködést követné stratégiakánt az Angry Birds fejlesztője Kínában. Az ázsiai ország a Rovio második legnagyobb piaca: az Angry Birds több mint egymilliárd letöltéséből 140 milliót Kínából indítottak. A kereslet óriási, a játékfiguráktól a kalandparkig terjedő kínálatot azonban egyelőre a hamisítványok elégítik ki.

Angry Birds torták egy kínai cukrászdában (Forrás: Flickr)

A Rovio marketing szakértőjét viszont nem keseríti el a hamisítvány dömping, ami Kínában fogadja. Peter Vesterbacka szerint az a tény, hogy lépten-nyomon Angry Birds hamisítványokba botlik, bizonyíték arra, hogy óriási piaci lehetőség van az országban a játékhoz kapcsolódó termékek forgalmazására. A cég a piac lehetőségeinek kihasználására azonban sajátos módot választott: csak a veszélyes termékeket gyártó hamisítók ellen indítanak hatósági eljárást, a többi hamisítóval megpróbálnak partnerekként együttműködni.  A korábbi jogsértőkkel szerződést kötnek gyártási tevékenységre, néhánynak pedig hirdetési lehetőséget kínálnak a Rovio felületein.

A Rovio stratégiájának egyik legkülönösebb eleme a „hamisítók hamisítása”. A cég kínálatában például azóta szerepelnek Angry Birds lufik, mióta Vesterbacka egy kínai látogatása során hamisítványokra bukkant ezekből. Felismerve a lufikban rejlő lehetőséget, ma már hivatalos darabok is kaphatók.

Angry Birds kitűzök (Hamisítványokról készült tovább képekért kattints IDE!)

Vesterbacka szerint a cég jelentős reményeket fűz a hivatalos Angry Birds üzletek kínai megnyitásához. Júliusban Sanghaj és Peking városaiban nyílik meg az első két üzlet, de ezek száma a következő évben eléri majd a százas nagyságrendet. Ráadásul a tervek szerint októberben a hivatalos kalandparkot is átadják.

A marketing szakértő szerint egyfajta oktatási programmal indítanak az üzletek megnyitásakor, amelynek során oly módon próbálnak rámutatni a hamis és az eredeti különbözőségére, hogy az előbbit cikinek, utóbbit viszont trendinek érezzék a fogyasztók. Vesterbacka szerint olyan ez, mint a divatban: nem mindegy, hogy az új kollekció, vagy a tavalyi darabjait hordod: a legújabb dizájn, és így az eredeti termék menővé teszi, a lejárt kollekció, és így a hamisítvány viszont az ellenkező hatást éri el.

(Via: Reuters)

0 Tovább

Olasz vonatra szólnak a hamis kínai jegyek

A kínai hamisítók úgy fest, túlléptek a ruházati cikkek, trendi elektronikai termékek, kozmetikumok és egyéb fogyasztási cikkek hamisításán. Az olasz hatóságok ugyanis egy Kínából érkező teherhajó rakományának átvizsgálása során 28 millió euró értékű vonatjegyet találtak, amely a római Leonardo Express-re szólt.

A hamisítványokra a Livorno kikötőjében szolgálatot teljesítő határőrök bukkantak rá egy konténerben, amely szállítási okmányai szerint irodabútort és képeslapokat tartalmazott. A konténer felnyitása után 28 dobozban összesen 2 millió darab hamis vonatjegyet találtak. A hamis jegyek egy Firenzében működő kínai háztartási boltnak voltak címezve, de a hatóságok szerint valószínűbb, hogy utazási ügynökségeken keresztül Olaszország-szerte terjesztették volna.

Az olasz hatóságok szerint egyébként a jegyeken látszik, hogy nem eredetiek. A hamisítványokat gyenge minőségű papírra nyomták, a nyomtatásnak mosott hatása volt, ráadásul a betűméretet is nagyobbra hagyták.

A hamis jegyeket vizsgálják az olasz hatóságok

A Leonardo Express a Fiumicino repülőtér és Róma városközpontja között közlekedő gyorsvasút, amelyre egy út ára 14 euró körül van. Ha a hamisítóknak sikerült volna becsempészni, majd eladni a szállítmányt, jelentős haszonra tehettek volna szert.

(Via: ABC News)

1 Tovább

Barokk villa másolata épült meg Pekingben

Összesen 50 millió dollár befektetéssel épült meg Peking külvárosában a francia Chateau de Maisons-Laffitte villa másolata. A kínai befektető hotelt, konferenciatermet és bormúzeumot alakított ki az épületben, amelynek eredetije a francia barokk építészet egyik mintapéldája.

A francia Chateau de Maisons-Laffitte

Pekingi másolat

Az eredeti épület Francois Mansart tervei alapján 1651-ben készült el. Párizs külvárosában, a Szajna partján helyezkedik el gyönyörű kerttel és parkkal körülvéve. Egy kínai multimilliomos ingatlan befektetőnek megtetszett az épület, és elhatározta, hogy Kínában megépíti a másolatát. Zhang Yuchen a Versailles-i palota replikájának megépítésére is gondolt, de az ikonikus francia épületet végül túl nagynak ítélte.

A kínai villa belülről

A kínai utánzat 10 ezer fotó alapján épület meg, és az eredeti villa után a Zhang Laffitte nevet kapta. Külső és belső kialakítása az eredeti épületre a megtévesztésig hasonlít, igaz a befektető két melléképülettel is megtoldotta a villa másolatát, mert önmagában kicsinek találta.

Melléképületek gazdagítják a Zhang Laffitte épületegyüttesét

Bár Kína olyan építészeti remekekkel büszkélkedhet, mint a Tiltott Város, a Nagy fal, a pagodák vagy a Buddha templomok, nem ez az első eset, hogy európai minták alapján kultúra-idegen utánzatokat építenek. Nincs egy hete, hogy itt a blogon beszámoltunk arról, hogy az UNESCO világörökségi listáján szereplő festői osztrák falu, Hallstatt pontos mása épült fel az ázsiai országban. A replika falu megépítésére 940 millió eurót fordítottak, és a nyár eleje óta látogatható a helyi turisták számára. Ha kíváncsiak vagytok a kínai Hallstatt történetére, kattintsatok IDE!

(Via: Daily Mail)

0 Tovább

Megnyílt a kínai Hallstatt!

Tavaly nagy felháborodást keltett, mikor kiderült, hogy Kínában engedély nélkül megépítik az UNESCO világörökségi listáján szereplő festői osztrák falu, Hallstatt pontos mását. A turisztikai látványosságnak szánt hamisított kínai városka megnyitotta kapuit a látogatók előtt, sőt az eseményen az osztrák település polgármestere is részt vett.

Az eredeti Hallstatt

A kínai Hallstatt

Sokáig titokban tartották, hogy egy kínai bányásztársaság, a Minmetals Land Inc. a dél-kínai Guangdong tartományban megépíti az osztrák Hallstatt pontos mását. Tavaly, a cég egyik alkalmazottja osztrák látogatása során derült fény a beruházásra, amelynek kapcsán az osztrák fél csalódottságának és döbbenetének adott hangot. Mire azonban a 940 millió euró összegű beruházás elkészült, Hallstatt vezetése is megenyhült.

A tóparti város Kínában is vízparton kapott helyet, jelenleg építési terület veszi körül, amely azt jelzi, a turisztikai látványosság tovább bővülhet. A megnyitót június első hétvégéjén tartották, amelyre Hallstatt polgármestere is ellátogatott. Alexander Scheutz büszkeségének adott hangot, és a kulturális kapcsolatok ápolására tett ígéretet Kínában.

A hallstatti turisztikai központ kezdeti ellenérzése után szintén üdvözölte a falu elkészítését. Adataik szerint ugyanis 2005-ben még évi alig 50 kínai turista látogatott a festői barokk településre, ma már azonban ezrek keresik fel replika városuk eredetijét.

Fotózkodó turisták a replika faluban

Nem mindenki ilyen lelkes azonban a kérdésben. Hallstatt lakosai közül többen is helytelenítik, hogy otthonuk egyedi építészeti és kulturális örökségét másolják, és abból Kínában hasznot húznak. Néhány kínai állampolgár pedig nem érti, miért kell az európai építészetet utánozni, hisz az ázsiai országnak is megvannak a maga elismerésre méltó és különleges építészeti hagyományai.

A fotók után alább egy videót is láthattok a kínai hamis városról.

(Via: Reuters, Financial Post, Google News)

0 Tovább

Kínában már kapható az iPad 3!

Igaz ugyan, hogy a hivatalos Apple termék még nem került forgalomba, az alábbi képek tanúsága szerint a kínai hamisítók már elkészítették a maguk iPad 3 verzióját. Ezüst hátlap, nagy kijelző és Android rendszer, ez minden, amit tud.

A fotókat a Gizmodo portál riportere készítette egy sanghaji műszaki cikk piacon. Mint írja, a helyszínen több üzlet kínálatában is megtalálta a táblagépet. A boltokban 9,7 inches kijelzővel iPad 3-ast, 7 inches kiadásban iPad 2-est, 5 inches kijelzővel sima iPad-et lehet kapni, amelyek egyike sem eredeti Apple termék.

  

A kamu táblagépen a jelzés a készülék hátoldalán az almás logó alatt fel van feltüntetve. Bár a műszaki termékek iránt érdeklődők jól tudják, hogy ilyen termék hivatalosan még nincs forgalomba, aki kevésbé követi a trendeket, az is rögtön kiszúrhat néhány egyértelmű jelet a hamisításra. Például, hogy a hátlap alján fel van tüntetve, hogy Android rendszer fut a gépen, ami a bekapcsolás után is egyértelmű válik, vagy, hogy a készülék oldalán MicroSD kártyaolvasó van beépítve, ami szintén nincsen az eredeti eszközökön. Végül, az ár is elég jó indikátor. Az említett piacon az iPad 3-as ára 600 és 4800 jüan között mozgott (USD 95 - 758), ebből az egyik túl olcsó, a másik már túl sok, az árkülönbség pedig elképesztően valószerűtlen.

   

(Via: Gizmodo)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek