Heves jogvédelmi fellépése mellett legalábbis meglepő, amikor az Apple-ről is kiderül, a cég visszaél mások szellemitulajdon-jogaival. Az elektronikai eszközgyártó a svájci vasút védjegyét másolta illetéktelenül, de a felek mostanra megegyeztek.

Nem csak a svájci vasút, de az egész ország jelképének számít az az óra, amelyet az Apple az iOS 6 operációs rendszerében használ, mint kiderült, ez idáig illetéktelenül. A fekete óra- és percmutatók mellett piros másodperc mutatóval rendelkező óralapot, amely egyébként minden svájci vasútállomáson megtalálható, Hans Hilfike tervezte 1944-ben. Az óra védjegyoltalom és szerzői jogvédelem alatt is áll. Jogtulajdonosa a vasúti szolgáltatást nyújtó Schweizerische Bundesbahnen (SBB).

Az iOS 6 megjelenését követően az SBB azonnal jelezte, hogy a dizájn használata engedély nélkül történt. Az azóta lebonyolított tárgyalások eredményeként, az Apple és az SBB megegyezett a védjegy használatáról. A szerződés részleteit nem hozták nyilvánosságra, így annak részletei nem ismertek. Jó eséllyel feltételezhető viszont, hogy az Apple jelentősebb összeget fizet a védjegy használatáért, hiszen az SBB világszerte licenceli a dizájnt, többek között a méltán híres Mondaine órák számára. 

(Via: Ars Technica)