A Budweiser védjegyjogosultja bírósági úton kéri, hogy takarják ki a sörmárkát az alkoholista pilótáról szóló Denzel Washington filmben. A bíróságnak kell megítélni, tekintettel a film témájára, belefér-e a fair use kategóriába az italmárkák megjelenítése.

Az amerikai szerzői jogi és védjegyoltalmi törvények előírják, hogy a jogvédelem alatt álló tartalmak és termékek csak a jogosult engedélye mellett legyenek felhasználhatók. A vonatkozó jogszabályoknak ugyanakkor van egy fair use-nak nevezett kitétele, ami kommentároknál, híradásoknál vagy épp oktatási területen lehetővé teszi az engedély nélküli felhasználást, és amely kitétellel a filmesek is szívesen élnek. Ahogy a bevezetőben is említettünk, most ez utóbbi felhasználási területet kell vizsgálja egy bírósági eljárás.

A Budweiser sörmárka jogosultja, az Anheuser-Busch InBev indított pert a Robert Zemeckis rendezte Flight című film készítői ellen, amelyben azt kéri, hogy távolítsák el vagy takarják ki a márkát a filmben. A Denzel Washington főszereplésével készült produkció egy pilótáról szól, aki súlyos légi katasztrófát hárít el, ám a vizsgálatok során kiderül, a hősnek hitt férfi alkoholista és drogfogyasztó. A színész egy jelenetben Budweisert iszik vezetés közben. Erre vonatkozóan a márka képviselete jelezte, a cég hosszú ideje kampányol a felelős alkoholfogyasztás mellett, ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy terméke ilyen képsorokban tűnik fel.

A filmben egyébként több alkoholmárka is jól láthatóan szerepel, köztük a Smirnoff, az Absolut és a Stolichnaya vodka is. Utóbbi gyártója a Budweiser per kapcsán azt nyilatkozta, nem adtak engedélyt a filmeseknek, de a film témája nem is olyan, amiben szerepelni kívánnának.

(Via: The Hollywood Reporter; Kép: SMTDaily)