Magatartási normákról kérdezte az ausztrálokat az Adelaide Now című online magazin egy felmérés során, amelyből kiderül, a válaszadók nem ítélik el feltétlenül az ittas vezetést vagy az illegális letöltést, a szemetelést azonban igen.

Érdekes képet fest az ausztráliai Adelaide-ben élők erkölcseiről az a felmérés, amelynek során 1700 válaszadót kérdeztek meg megadott témákban. Az adatok szerint bizonyos kérdésekben enyhébb, másokban szigorúbb elveket vallanak a helyiek.

A kutatás adatai szerint a törvényi tilalmak ellenére minden második válaszadó hajlamos vezetés közben telefonálni, minden harmadik szándékosan lépi túl a sebességhatárokat, és közel ugyanennyi megkérdezettel előfordult, hogy ittasan vezetett. Ezzel szemben például tízből kilencen bekötik a biztonsági övet, ahogyan azt a közlekedési szabályok kötelezővé teszik.

Kevésbé szabálykövetők Adelaide lakosai, ha a szerzői jogok tiszteletben tartásáról van szó. A megkérdezettek 71 százaléka nem gondolja morálisan helytelennek, ha kalózkodik. A válaszadók 64 százaléka el is ismerte, hogy szokott filmet, zenét, szoftvert illegálisan letölteni.

Ismét feszesebb erkölcsöket vallanak azonban, ha környezetük tisztaságáról és udvariassági gesztusokról van szó: a megkérdezettek 80 százaléka például soha nem szemetel, 88 százalékuk pedig, ha látná, hogy egy járókelő pénzt ejt el, akkor összegtől függetlenül felvenné és visszaadná azt.

A szakértői kommentár szerint az ausztrálok meglehetősen konformisták, nem szívesen szegik meg a szabályokat, főleg akkor nem, ha a szabályszegés hatása másokat is érint. (Ennek némileg ellentmond, hogy milyen sokan kockáztatnak vezetés közben…) Ezzel szemben az illegális letöltés más elvek mentén ítélik meg: a válaszadók a kalózkodást anyagi okokkal, illetve a keresett tartalom elérhetetlenségével magyarázzák, amelyről úgy vélik, igazolja jogsértésüket.

(Via: Adelaide Now)