Szerzői jogi jogsértés vádjával is meg kell küzdjenek a Cowboyok és űrlények című filmet gyártó stúdiók, pedig a Hollywood Reporter cikke szerint a Universal and DreamWorks alkotóinak már így is elég fejtörést okoz, hogy a kasszasikernek szánt film mondhatni leszerepelt a mozikban.

A keresetet Steven John Busti nyújtotta be az amerikai bíróságra annak gyanújával, hogy a produkció egy általa írt képregény alapján készült. Busti 1994-ben készített egy előzetes Cowboys and Aliens című sztorijához, amelyet teljes terjedelmében 1995-ben közölt a Bizarre Fantasy című magazinban. Bár a képregény évekkel ezelőtt készült, szerzői jogi védettségért csak ez év őszén folyamodott.

A vád szerint a Platinum Studios és annak elnöke, Scott Mitchell Rosenberg 1997-ben készített egy  előzetest, amelynek végül elkészítési jogait az Universal és a Dreamworks stúdiók vásárolták, és amely Busti szerint megegyezik az ő történetével.

A kereset szerint a Cowboys & Aliens film sztorija számos hasonlóságot mutat a Cowboys and Aliens képregény történetével: vagyis a fő karakter egy cowboy, akinek meghatározó szerepe van a történet alakulásában, és aki idegen lényeket szállító űrhajó támadásával találja magát szemben.

A filmet 2011 júliusában mutatták be, de Busti csak augusztusban tett panaszt a stúdióknál. 

(Via: Hollywood Reporter, fotó: moviedeskback)