Ez a második hollywoodi történetünk erre a hétre (pedig még csak szerda van), viszont már csak azért sem hagyhatjuk szó nélkül, mert a film jelentős részben nálunk forgott, ráadásul az Angelina Jolie - Brad Pitt páros magyarországi jelenléte amúgy is alaposan megmozgatta a "bulváréhes" kedélyeket.

Nos, a Hollywood Reporter cikke szerint Jolie rendezői debütálására a szerzői jogi jogsértés gyanújának sötét árnya vetült. Egy horvát újságíró, bizonyos James Braddock ugyanis pert indított a színésznő, a producer társa és a gyártó stúdió ellen annak gyanújával, hogy a december végén debütáló, A vér és méz földjén (In The Land of Blood and Honey) című mozi az ő könyve alapján, de szerzői engedélye nélkül készült.

A kereset szerint Braddock a film elkészítése előtt többször tárgyalt Jolie társ producerével 2007-ben megjelent könyve, a The Soul Shattering megfilmesítéséről. Az együttműködésből azonban látszólag nem lett semmi, Jolie filmje viszont elkészült.

A horvát újságíró szerint a film és a könyv történetében számos hasonlóság fedezhető fel, amellett persze, hogy mindkét történet a háború sújtotta Boszniában játszódik. Braddock szerint saját könyvében is a női főhős esik áldozatul a katonák kegyetlenkedésének, akibe aztán beleszeret egy szerb katona, és megpróbálja megmenteni.

Hogy a hasonlóságok elegendőek-e ahhoz, hogy a vád megálljon, az most már a bíróságon múlik. Mindenesetre Braddock ügyvédjének alapos bizonyítékokra lesz szüksége ahhoz, hogy megnyerje a pert ügyfelének, a történet alapötlete ugyanis kevés ahhoz, hogy a bíró igazat adjon neki.

(Via: Hollywood Reporter, kép: moziZoom)