Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mintha rád fognák a fegyvert, majd meghúznák a ravaszt

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az internettel minden nagyszerűsége ellenére is óvatosan kell bánni, az online világban nem minden az, aminek látszik. Ezt támasztja alá az alábbi önvallomás jellegű videóüzenet is, amely bár egy amerikai, szellemitulajdon-jogot sértő weboldalak felszámolására irányuló törvénytervezet támogatásaként készült, mondanivalója ezen bőven túlmutat. Nos, ismerkedjetek meg Glendával, aki kanadai barátnője haláláról mesél...

Az üzenet tanúsága szerint a barátok 2006 karácsonyán találkoztak utoljára. Glenda látogatta meg Kanadában élő barátnőjét, Marcia-t, akinek tökéletesen egészsége felől nem volt kétsége, mikor búcsút vettek egymástól. Néhány nappal később Glenda telefonon értesült szerette haláláról. Marcia életét egy online rendelt gyógyszer oltotta ki.

0 Tovább

Interneten vásárolt gyógyszer okozta a halálát!

Az Egyesült Királyságban életét vesztette egy fiatal nő, akinek a halálát a családja szerint az interneten vásárolt gyógyszer okozhatta. A 27 éves rohammentőst tavaly decemberben találták holtan, de az esetet csak most hozták nyilvánosságra. A nő vérében nagy mennyiségű Amitryptyline-t találtak.

A készítményt alapvetően antidepresszánsként fejlesztették ki, de az interneten altatóként hirdetik. Bármelyik probléma kezelésére is alkalmas, a gyógyszer a szigetországban nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.

A család szerint kizárt, hogy a nő öngyilkosságot követett volna el. A halottkém megerősítve a család állítását közölte, hogy a bevett gyógyszer mennyisége még nem indokolja a túladagolást, ugyanakkor jelezte, hogy az Amitryptyline nem megfelelő adagolása okozhat szívmegállást.

Az elhunyt nő ismerősei és barátai egy emlékoldalt hoztak létre a legismertebb közösségi oldalon, ahol arra kérnek mindenkit, hogy a lehető legkörültekintőbben vásároljon az interneten gyógyszert, mert, ahogy ez a szomorú példa is mutatja, a bizonytalan forrásból származó, rendszerint ismeretlen összetételű készítmények halálos veszélyt jelenthetnek a fogyasztókra. 

0 Tovább

Szabályok teremtenek biztonságot?

Az amerikai szenátus elé nem rég nyújtott be új törvénytervezetet több republikános és demokrata képviselő, amelynek célja, hogy megkönnyítsék a hatóságok fellépését a hamis termékeket és szerzői jog által védett, illegálisan közzétett tartalmakat kínáló weboldalak ellen. A Protect IP Act alapvetően a jogsértő honlapok zárolását segítené elő, és ezzel a szellemi tulajdon innováció ösztönző, gazdaság élénkítő hatásának érvényesülését, valamint az érintett szakmákban dolgozók munkahelyének és megélhetésének biztosítását kívánná elérni.

A US Chamber of Commerce (Kereskedelmi Kamara) ez utóbbi gondolatmenetre fűzte fel frissen bemutatott kampányvideóját, amelyben az internetes kommunikáció szabályozatlanságának veszélyeire, és a biztonságos netezés fontosságára hívják fel a figyelmet. Hangsúlyozzák, hogy a szabályok azok, amelyek biztonságot teremtenek, lehetővé teszik a társadalmi stabilitást, fenntartják a rendszert, védik a munkahelyeket és a fogyasztók érdekeit.

0 Tovább

53 milliárd látogatót vonzanak a kalózoldalak

A MarkMonitor kutatása szerint a hamisítványokat és kalóztartalmakat kínáló weboldalakat a tavalyi évben több mint 53 milliárd internetező látogatta meg. A HENT híradása szerint a cég 22 márkanévből álló minta alapján végzett nemzetközi felmérést, amely alapján a látogatószámot megadta.

A kutatás során több mint tízezer olyan weboldalt azonosítottak, amelyek a mintaelemekhez, többek között hamis vényköteles gyógyszerekhez, luxuscikkekhez, kalózzenékhez, filmekhez hozzáférést biztosítottak. A MarkMonitor szakértői szerint az 53 milliárd látogató nagyobb része a digitális tartalmakat elérhetővé tevő oldalakat kereste, de a hamisítványokat kínáló kereskedelmi felületek is elérték az évi 92 milliós látogatószámot.

A vizsgálat azt mutatja, hogy az előbbi oldalak 67, az utóbbi lapok 73 százaléka Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban van regisztrálva. Ugyanakkor viszont azt állapították meg, hogy a weboldalak székhelye nem feltétlenül egyezik az üzemeltetők székhelyével. A kutatás során próbavásárlásokat is végeztek, és azt tapasztalták, a megrendeléseket gyakran harmadik országból teljesítették.

A MarkMonitor szerint mivel a kutatást kis mintán végezték, nem ad teljes képet a hamisítványok és kalóztermékek forgalmáról, ugyanakkor a kevés mintaelem vizsgálata során kapott hatalmas látogatói érték arra utal, hogy a teljes illegális piac egészen elképesztő méretű lehet.

0 Tovább

Biztonsági útmutató gyerekekhez szülőknek

Biztonságos internetezésre vonatkozó útmutatót adott ki a Childnet International, amellyel a szülőknek, tanároknak és fiataloknak kíván segíteni abban, hogy az online kalandozás legális és biztonságos körülmények között maradjon.

Az útmutató elsősorban a szórakoztató tartalmakhoz történő legális hozzáférés módjait taglalja, ugyanakkor kiemeli az illegális letöltés potenciális jogi következményeit és biztonsági kockázatait. Segíteni kíván a szülőknek és tanároknak abban, hogy saját és "nevelt" gyermekeiknek elmagyarázzák, mit jelent a kalózkodás, milyen nem kívánt következményekkel járhat (pl.: a letöltéssel együtt érkező vírusok és kémprogramok), hogyan használják a legális letöltő szolgáltatásokat, továbbá azt, miért fontos, hogy a művészek és alkotók munkáját a fiatalok is megvédjék és tiszteljék.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek