Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hamisítják az Ikeát Kínában! FOTÓK!

A hamis Apple boltok után újabb hamis szaküzletek működésére derült fény Kínában. Ezúttal nem a cég nevét használja a kamu üzlet, de a világszerte ismert bútorbolt megjelenését, hangulatát utánozzák. Az 11 Furniture üzletnek még kínai neve is hasonló az IKEA kínai nevéhez ("Shi Yi Jia Ju" vs. "Yi Jia Jia Ju"), ráadásul minden megvan, ami a svéd áruházláncra jellemző: kék-sárga színvilág, hasonlóan berendezett szobák, minimalista étterem, ami ugyan nem húsgombócot, hanem kínai ételeket kínál, de még az apró kis ceruzákat is kihelyezik, amellyel a vevők feljegyezhetik a bútorok méreteit.

2 Tovább

Kínában már kapható az 5-ös "iPhone"

Egyes pletykák szerint talán szeptember végére várható, hogy az Apple forgalomba hozza legújabb készülékét, az 5-ös számot viselő iPhone-t. A mobiltechnológia iránt érdeklődők kiszivárgott dizájnterveket már láthatták a neten, a valódi specifikációkra azonban a többségnek még várnia kell. Nem úgy a kínaiaknak! A helyi hamisítók ugyanis már piacra dobták a maguk verzióját.

A hamis iPhone 5 első pillantásra alapvetően azokat a bizonyos formatervezése irányokat követi, amelyeket a fentebb jelölt linken is láthatunk. A hamisított okosmobil alig 7 mm vékony, amelyhez képest hivatalos elődje a maga 9,3 mm-es vastagságával nagynak hat. A látványtervek és a hamisítvány között a Home gomb megjelenése jelent látványosabb különbséget: a hamisítványon megtartották a kör formát, míg a terveken megnyújtották a gomb helyét. A hamisítvány egyébként a megszokott iPhone fekete kivitelben, a szokásos oldalgombokkal és irányító panelekkel készült.

0 Tovább

Ötből kettő ál-Apple boltot már kiiktattak

Egy Kínában élő amerikai blogger bejegyzésétől volt hangos a múlt hét folyamán a számítógépes és mobilkütyük iránt is érdeklődő sajtó. Az ázsiai országban nem csak az Apple termékeket, de az üzleteket is hamisítják - fedte fel az író. Mi is megírtuk, hogy Kunming városában hamis Apple üzletek működnek, amelyet a BirdAbroad néven publikáló blogger alaposan dokumentált is.

A bejegyzés akkora port kavart, hogy a kínai hatóságok jobbnak látták azonnal vizsgálatot indítani az ügyben. A városban összesen öt ál-Apple boltot azonosítottak. Ezek közül kettőt már be is zártak, mivel nem volt működési engedélyük. Három esetében nem történt intézkedés, ezek ugyanis bár nem hivatalos szaküzletek, termékeik eredetiek, ráadásul van engedélyük kereskedelmi tevékenység folytatására.

0 Tovább

Nem csak a terméket, a boltot is hamisítják

Az amerikai Apple egyelőre igen szerény piaci jelenléttel bír Kínában, ám míg az almás cég az expanziós stratégiáját fontolgatja, a helyi vállalkozók a piaci igényeket kihasználva megnyitják a maguk Apple boltját... a hamisat.

Apple Store vagy Apple Stoer? A név sokat elárul...

0 Tovább

Anti-üveg sztori: innováció vs. utánzás

Mai történetünk az innovatív, társadalmi hasznosságot remélő új ötletekkel való visszaélésről szól. Hallottatok már a Vapur nevű cég anti-üveg (Anti-Bottle) termékéről? Bevalljuk, még mi sem, de már tudjuk, hogy hamisítják.

A 2009-ben alapított Vapur azzal a szándékkal látott neki a munkának, hogy egy olyan italos palackot hoz létre, pontosabban anti-palackot dolgoz ki, amely a csapvíz hordozhatóságát teszi lehetővé, népszerűsítve ezzel annak fogyasztását. A termék összehajtható (így üresen kis helyet foglal), rugalmas, újra felhasználható és környezetbarát, nagyon tartós, mosogatógépben mosható, és nem tartalmazza azt a BPA nevű vegyületet, ami a műanyagpalackokból szivárogva károsíthatja egészségünket. Jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és néhány európai országban kapható, ahol a celebeknek, sportolóknak és zöld aktivistáknak köszönhetően meglehetősen nagy hírnévnek örvend.  

Szóval a szándék mögötte jó, a cél nemes, ami nem jó és nem nemes az az, hogy még az ilyen pozitív termékötleteket is hamisítják. A Vapur a közelmúltban nyújtott be bírósági keresetet egy cég ellen, amely a Vapur márkanevével, azonos megjelenésű palackokat gyárt és terjeszt. A keresetben a jogtulajdonos hamisítás, szabadalmi jogsértés és formatervezési mintaoltalom megsértésének megállapítását kéri a bíróságtól. A keresetben megnevezett cég Kínában készítetti a hamis anti-üvegeket, és Ázsiában, valamint Észak-Amerikában forgalmazza őket.

Balra az igazi, jobbra a hamis

Szóval, ha esetleg valahol vennétek anti-üveget, jól nézzétek meg, hogy igazi-e. Itt a Vapur blogján van is néhány jó tanács, hogy mire kell figyelni: ilyen például a gyártási hely, a kupak/karabiner minősége, szerepel-e a márkanév mellett a TM szimbólum vagy megáll-e a csomagolás a talpán.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek