Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ki az, aki ezt megveszi?!

Megszégyeníti a Ferrari nevet - írja a Technabob cikkében arról a hamis mobiltelefonról, amelyet a sportkocsi formatervezésébe öltöztettek. El kell ismerjük, tényleg rémes, ráadásul nehezen tudjuk elképzelni, hogy a szuperokos telefonok dominálta piacon ki az, aki ezt megveszi.

Bár első pillantásra azt hihetnék, gyerekjátékról van szó, ezek, legalábbis a hirdetés szerint, ténylegesen működő mobiltelefonok. A leírás szerint a készülék két SIM kártyát tud kezelni, van benne FM-rádió és MP3 lejátszó, MP4-ben rögzít képet és hangot, és bár csak 100 smst tud tárolni, lehet rajta Facebook-ozni is.

A védjegyjogi jogsértésen túl azért a készülék leírása is erősen sántít. Először is láthatóan nincs QWERTY billentyűzete, pedig a leírás szerint van, másrészt legalábbis fura egy ilyen készülék esetében egy 200 lacpixel felbontású kamera... Oké, mostanáig mi se tudtuk, mi az a laxpixel, de EZEN oldal kalkulációi szerint ez 20 (!) megapixelnek felel meg, ilyet talán még a legjobb okostelefonok se nagyon tudnak...

(Via: Technabob)

0 Tovább

Januártól blokkolják a hamis arab mobilokat

Új törvény lépett hatályba 2012 január elsejétől az Egyesült Arab Emírségek területén: a mobilszolgáltatók az új év kezdetétől kötelesek blokkolni a hamis készüléket használó előfizetőiknek nyújtott szolgáltatást. A HENT oldalán olvasható hír szerint kb. 70 ezerre becsülik a a használatban lévő hamis mobilok számát.

A Du nevű helyi szolgáltató már bejelentette, hogy megkezdte a hamisítványok kiszűrését. A cég első körben több mint 57 ezer hamisítványt talált, amelyek számát az előfizetőkkel történő egyeztetés eredményeként 17 ezerre redukálta. Ez utóbbiak esetében megkezdte a szolgáltatás fokozatos leállítását.

A készülékek eredetiségét az ún. IMEI szám lekérdezésével ellenőrzik. Ez egy olyan egyedi azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik, és amit rendszerint a lopott készülékek azonosításához, letiltásához használnak.

Bár a kezdeményezés elég határozott fellépést ígér a hamisítás ellen, eredményessége mégis kétséges. Először is, a hamis, de olcsó mobilok piaci szempontból a tiltás ellenére vonzóak a kevésbé tehetős fogyasztók számára. Másodszor, nem oldja meg azt a problémát, hogy az Emírségek területén tranzitországként sok ezernyi hamis mobil fordul meg, amelyet Kínából szállítanak Nigériába, Szaúd-Arábiába vagy épp Irakba. Harmadszor pedig, sok hamisító figyel arra, hogy gyártmánya érvényes IMEI kóddal rendelkezzen, amelyet egy eredeti készülékből másol ki. Így viszont előfordulhat, hogy a szolgáltató nem a hamis, de az eredeti készülékkel rendelkező tulajdonost szűri ki.

0 Tovább

Hogyan ismerjük fel a hamis mobiltelefonokat?

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem hivatalos márkakereskedőtől vagy mobil szolgáltatótól vásárolunk készüléket. Ilyenkor érdemes átvizsgálni a telefon eredetiségét, hiszen a használt telefonok esetében felmerülhet a gyanú, hogy nem eredeti készülékről van szó. Az alábbiakban néhány fontos lépésre hívjuk fel a figyelmeteket:

1. Figyeld, kérdezd a kereskedőt!

Természetesen a kereskedőkben nem mindig lehet megbízni, főleg, ha piacon vagy akár az utcán próbálják rád tukmálni a terméket. Ha elég jó emberismerő vagy, és rákérdezel a készülék eredetiségére az árus reakciójából leszűrheted, hogy igazat mond vagy megpróbál átvágni.

2. Ellenőrizd a logót!

A hamis termékek esetében a logó minősége lehet az egyik legárulkodóbb jel. A példánkban is látszik a Nokia logó feltűnően gagyira sikeredett a hamisítványnál.



3. Vizsgál meg a modell nevét vagy számát!

A hamisítók sok esetben nem ügyelnek arra, hogy helyesen tüntessék fel a modell nevét vagy számát a készüléken. Így már ennek az ellenőrzésével is kiszűrheted a hamisítványt.

4. Ellenőrizd a hardvert!

Szedd szét a telefont, és vizsgáld meg alaposan. A képeken jól látszik a hamisítvány esetében már a hiányos felmatricázás is gyanús lehet.



5. Ellenőrizd a csomagolást

Ha nem használt, hanem új telefont veszel , akkor már a csomagolás is sok mindent elárul. Az igénytelen, rossz minőségű csomagolás biztosan hamisítványt rejt, hiszen minden világmárka komoly energiát fordít a vonzó tálalásra.

6. Vizsgáld meg működés közben!

Ragaszkodj ahhoz, hogy működés közben is kipróbálhasd a telefont. A hamisítvány egy ilyen teszten már nagy valószínűséggel megbukik.

0 Tovább

Év végéig kapnak haladékot a hamis mobilok tulajdonosai

A kenyai távközlési hatóság az év végéig adott haladékot a hamis mobiltelefonok tulajdonosainak, hogy eredetire cseréljék készüléküket, ellenkező esetben lekapcsolják őket a mobilhálózatról.

A kenyai távközlési hatóság augusztusban jelentette be, hogy azonnali hatállyal lekapcsoltatná a hamis mobiltelefonokat a hálózatról, majd alig egy hete visszavonta kijelentését, és közölte, addig nem dönt a hamisítás ellen alkalmazandó intézkedésről, amíg nem tárgyalt a négy helyi szolgáltató képviselőivel. A felek a napokban tárgyalóasztalhoz ültek, amelynek során a hivatal eredeti elképzelése mellett döntöttek.

Az All Africa portál beszámolója szerint a megállapodás értelmében ez év december 31-éig adnak haladékot a fogyasztóknak, hogy eredeti készülékre cseréljék hamis mobiljukat, a határidő lejárta után azonban a szolgáltatók lekapcsolják azokat, akik nem váltanak.

A hamisítványok azonosításához a mobiltelefonok ún. IMEI számát (International Mobile Equipment Identity) használnák. A kódokat alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják, de ezekkel a készülék hitelessége is ellenőrizhető. A távközlési hatóság, valamint a szolgáltatók és a mobiltelefon-gyártók képviselői folytatják az egyeztetéseket a lekapcsolás technikai megvalósíthatóságának formájáról.

Becslések szerint jelenleg mintegy 25 millió mobil előfizető van Kenyában, közülük mintegy 2,3 millió hamis telefonkészüléket használ.

 (Via: AllAfrica)

0 Tovább

Letiltják a hamis mobilokat?

A HENT híre szerint a kenyai kommunikációs hatóság azt tervezi, hogy letiltatja a hamis készülékeket a mobilhálózatokról.  Ehhez a mobiltelefonok ún. IMEI számát használnák, amely egy 15 számjegyű azonosítókód, mellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobilkészülék rendelkezik. Az egyedi kódot alapvetően a lopott mobilok letiltatásához használják. A hamisítványoknak többnyire nincs ilyen, vagy ha van is, az duplikáció, és egy eredeti készülék sajátja.

Hamis mobil a NoKamu kiállításon

Becslések szerint a világon ötből egy mobilkészülék hamisítvány. Az AllAfrica portál ez alapján úgy becsüli, a hatóság intézkedése akár 4,4 millió kenyai előfizetőt is érinthet. A becslés megközelítőleg jó lehet, mivel a négy helyi szolgáltató egyike, a Safaricom hálózatán közel 1 millió érvénytelen vagy ismeretlen IMEI számú telefon működik.

A kenyai szolgáltatók egyértelműen nem túl lelkesek, tartanak ugyanis előfizetőik reakcióitól, ezért időt kértek a hatóságtól, hogy alternatív javaslattal állhassanak elő a hamisítványok kiszűréséhez. A felek szeptember elején tárgyalnak.

Az intézkedés terve kapcsán több szakértő is jelezte, hogy az érvénytelen IMEI számú készülékek lekapcsolása nem jó döntés. Többen úgy vélik, duplán büntetnék ezzel azokat, akik jóhiszeműen vásároltak hamisítványt, és nem tudják, hogy baj van készülékükkel. A Nokia, mint a világ egyik legtöbbet hamisított készülékének helyi képviselője közölte, Indiában is próbálkoztak már hasonlóval, de ott is kudarcot vallottak, mivel a szolgáltatók sok eredeti készülék birtokosát is lekapcsolták hálózatukról. A finn cég szerint nem lehet végrehajtani egy ilyen programot, amíg nem tisztázott annak pontos metódusa, továbbá amíg biztosítani nem tudják, hogy a külföldön vásárolt, de eredeti készülékeket nem tekintik érvénytelennek.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek