Egy brit felmérés eredményei szerint komoly zavar van a helyi internetezők fejében arról, mi minősül szerzői jogsértésnek. Az adatok szerint sokan kalózkodnak, de a szerzői jogvédelmet is fontosnak tartják.

A kutatást a Wiggins jogi cég készítette 2500 brit internetező bevonásával. Az online felmérés eredményei szerint a válaszadók 44 százaléka legálisnak hiszi, vagy legalábbis nem tud róla, hogy illegális lenne a kereskedelmi médiatermékek fájlcserélő oldalakra való feltöltése. Hasonló módon a kutatás résztvevőinek 35 százaléka legálisnak hiszi, vagy legalábbis nem tud róla, hogy illegális lenne, ha egy ismerősüktől filmet, zenét, tévé műsort másolnak át.

A kutatás során a megkérdezettek kétharmada elismerte, rendszeresen keres az interneten, pl. a Google keresőjén keresztül (illegális) letöltési lehetőségeket. Négyből egy megkérdezett elismerte, napi szinten keresgél ilyen opciókat.

A magas kalózkodási ráta ellenére a megkérdezettek fontosnak tartják a szerzői jog védelmét és a jogsértések megelőzését. Tízből közel hét válaszadó szerint a kreatív iparágakat védeni kell a kalózkodástól.

(Via: Guardian)