Újabb fordulatot vett a Kim Dotcom ügy, bár még nem tudni, hogy a hírszerzési vizsgálatnak lesz-e hatása az Egyesült Államok által a Megaupload-vezér ellen indított eljárásra.

Nyilvánosan kért bocsánatot Kim Dotcomtól John Key új-zélandi miniszterelnök, miután egy vizsgálat megállapította, a hírszerzés törvénytelenül szerzett információkat Dotcomról a januári akciót megelőző nyomozás során. Key korábban személyesen rendelte el annak kivizsgálását, hogy az ország fő hírszerző hivatala, a Government Communications Security Bureau (GCSB) törvényesen kémkedett-e a rendőrség kérésére a Megaupload fájlcserélő portál alapítójaként elhíresült férfi után. A vizsgálatot lefolytató Inspector General of Intelligence (a helyi hírszerző hivatalok felügyeletét ellátó szervezet) megállapította, hogy az eljárás törvénybe ütközött, ezt ugyanis legálisan csak külföldi állampolgárok esetén végezheti a GCSB, Dotcom azonban rendelkezik letelepedési engedéllyel, így őt is megilletik az új-zélandi állampolgároknak kijáró jogok és törvényi védelem.

Ez a második alkalom, hogy kétség merül fel a 2012 januárjában végrehajtott új-zélandi és amerikai együttműködéssel megvalósított akció törvényességét illetően, amelynek eredményeként a fájlcserélő portált lekapcsolták, Dotcomot pedig őrizetbe vették. A nyár folyamán a bíróság ugyanis illegálisnak minősítette azt a házkutatási parancsot, amelynek alapján razziát tartottak a Dotcom által bérelt ingatlan területén.

Kim Dotcom jelenleg a 2013 tavaszára kitűzött kiadatási tárgyalására vár, amelynek eredményeként az USÁ-ban több száz millió dolláros kárt okozó szerzői jogi jogsértés vádjával állíthatják bíróság elé. Az ellene zajló eljárás ellenére azonban továbbra is aktív: egyre újabb információkat jelent be Megabox nevű zeneszolgáltatásáról, amit kihívásnak szán a jelenleg működő zenei szolgáltatásokkal szemben.

(Via: BBC News, HENT; Kép forrása: Macworld)