Érdekes promócióba futottunk bele a hétvégén. Az egyik hazánkban is működő közérthálózat legális zeneletöltési lehetőséget kínál vásárlóinak adott összegű költés ellenében. Ez a kísérlet különösen annak fényében érdemel figyelmet, hogy az online magyar zeneletöltési piacot épp a napokban nyilvánították gyakorlatilag halottnak a szakértők...

Az akció szerint, minden elköltött 2500 forint ellenében a pénztárnál kapunk egy kis kártyacsomagot, amelyben három zenész képe mellett egy kupont találhatunk, ezen egy kódot, amely ellenében letölthetünk egy dalt a Spar és a Sony Music közreműködésével létrehozott Starzone oldalról. A művelet egyszerű: regisztráció a weboldalon, kuponkód megadása, dal kiválasztása, bepakolása a kosárba, majd a "vásárlás" jóváhagyását követően letöltése.

A hétvégén kapott csomagban egy magyar és két külföldi előadó képe szerepelt

Ami szimpatikus, hogy nem vagyunk a kártyacsomag tartalmához kötve. A mi csomagunkban pl. Dido, Lissie és V-tech szerepelt, de a kódunkkal egy Foo Fighters dalt választottunk letölteni. A weboldal szerint egyébként 400 ezer dal közül válogathatnak a vásárlók. Vásárlók, ezt külön hangsúlyoznánk, ugyanis a felület nem csak a Spar kuponjai ellenében történő letöltésre nyitott, de dalonként 129 FT ellenében bárki tölthet le zenét magának.

Abba, hogy a promóciónak kalózkodás elleni szempontból van-e bármi haszna, most nem nagyon mennénk bele. Azt el tudjuk képzelni, hogy anyuka hazamegy a boltból, majd a tinédzserkorú gyerekének átadja a csomagot, aki így, ha nem dobja ki rögtön, legalább egy (a szeptemberig tartó promóció ideje alatt több) zeneszámhoz legálisan hozzá férhet.

Konklúzió: az egyik olalról nézve a dolgot, most 2500 forintért vettünk egy darab dalt, a bevásárlás viszont minden háztartásban szükségszerű, tehát mondhatjuk azt is, hogy néhány liter tej, kenyér, felvágott, fogkrém stb. mellé ajándékba kaptuk. Ahogy tetszik.