Első nekifutásra egészen megdöbbentő (másodikra is az...) a YouTube új oktatófilmje, amelyet felfrissített jogvédelmi stratégiája keretében mutatott be. Előbb nézzétek meg, aztán lássuk, miről van szó.

A Google a céget ért számos kritikának köszönhetően finomított a cég a legnagyobb videómegosztó kalózkodás elleni programján. Az eddigi stratégia szerint a YouTube egyszerűen értesítést küldött, ha a feltöltő szerzői jog által védett tartalmat osztott meg a portálon, jelezve, hogy három ilyen üzenet a felhasználói fiók végleges zárolásához vezet. A napokban bejelentett új irányok szerint azonban a jogsértésen ért felhasználókat elébb a fenti oktatófilm megnézésre kötelezik, majd teszt formában kérik számon, hogy az érintett valóban megértette-e a betartandó szabályokat és a visszaélés lehetséges következményeit.

A YouTube ezen felül lehetővé teszi, hogy a felhasználók megtisztítsák kartonjukat, és a korábban rögzített jogsértéseket töröltessék. Ennek módja szintén a videó megnézése és a teszt kitöltése lenne. A YouTube szerint ugyanis nem helyes, hogy a felhasználók egy hibát örökké magukkal hordozzanak, ezért ha bizonyítják jogkövető magatartásukat, akkor törlik a rendszerből a korábbi figyelmeztetések tényét.

Nos, mit gondoltok? Titeket elijesztene Russel és Lumpy sztorija a kalózkodástól?