Alig néhány napja debütált a Trónok harca sorozat harmadik évada az amerikai HBO adásán, máris sejthető, hogy a George R.R. Martin regényciklusa alapján készült produkció az év legtöbbet letöltött tévésorozata lesz.

2013. március 31-én vetítette a Trónok harca sorozat harmadik évadának nyitóepizódját az amerikai HBO. A sorozat mind a tévében, mind a számítógépek előtt ülő kalózok körében rekorddal nyitott. A premier epizódot 4,4 millió néző látta, az illegális letöltők száma pedig néhány óra alatt elérte az egymilliót.

A TorrentFreak statisztikái szerint az évadnyitó epizód a vetítést követően elérhetővé vált a torrent oldalakon, és néhány órával az első letöltési opció megjelenését követően minden eddigi torrent rekordot megdöntött: szimultán 163 088 felhasználó osztotta meg ugyanazt a torrentet, további 110 ezer ennek teljes másolatát, miközben 52 ezer torrent fájl letöltése még folyamatban volt. Soha ennyi kalóz nem osztotta még meg ugyanazt a torrent fájlt egyszerre. Az eddigi rekorder a Hősök tévésorozat harmadik évadjának évadnyitó epizódja volt, amelynek esetében egyszerre 144 ezer megosztást mértek egyetlen torrent fájl vonatkozásában.

A Trónok harca esetében egyébként a kiugró letöltési számok vitathatatlanul a történet népszerűségét jelzik. A produkciót gyártó HBO is hasonlóan igyekszik reagálni a letöltési mutatókra, igaz, próbál mind több nézőt inkább a tévé elé ültetni. A harmadik évad vetítését például már csak alig néhány órás különbséggel kezdték vetíteni a világ különböző országaiban. Hgy mégis ilyen sokan letöltik, arra két magyarázat lehetséges. Az egyik, hogy a fanatikus rajongók számára még az a néhány óra is sok, amennyivel az amerikai nézők hamarabb láthatják az új epizódokat, másrészt, hogy az HBO előfizetéses jellege miatt a televíziós produkció csak korlátozottan, az előfizetők számára érhető el legálisan.

(Via: TorrentFreak; Kép forrása: facebook.com/HBOMagyarorszag)